Bioteknologen er en forsker som bruker kunnskap om mikroorganismer, plante- og dyreceller til å utvikle ny kunnskap og nye produkter. Mikroorganismer brukes for eksempel til å rense vann, behandle avfall, utvinne olje og fremstille organiske løsemidler og antibiotika. Jobben utføres hovedsakelig i laboratorium.
Bioteknologen bruker genteknologi og andre molekylærbiologiske metoder til å utvikle blant annet nye medisiner, vaksiner, matvarer, planter og medisinske behandlingsmetoder.
Vanlige arbeidsoppgaver
- finne, lese og sette seg inn i ny forskning
- planlegge, gjennomføre og bearbeide laboratorieforsøk
- skrive rapporter
Det er strenge yrkesetiske retningslinjer for bioteknologer. Disse administreres av Helsedirektoratet. Bioteknologirådet gir råd om etisk bruk av bioteknologi på mennesker, dyr, planter og mikroorganismer.
Utdanningsbakgrunn
For å bli bioteknolog kan du ta studier innen biokjemi, mikrobiologi, genteknologi og biokjemiteknikk.
Jobb
Som bioteknolog kan du jobbe innenfor en rekke bransjer, som for eksempel kjemisk industri, miljø, oljeindustri eller legemiddelbransjen. Mange bioteknologer jobber med forskning og undervisning.
Personlige egenskaper
Som bioteknolog bør du ha en interesse for realfag og teknisk medisinsk utstyr. Du må være ryddig og systematisk, da det stilles strenge krav til både nøyaktighet, hygiene og sikkerhet.