Faglærere og yrkesfaglærer har forskjellige kompetanser og underviser innenfor sine fag.
Faglærere har spisskompetanse innenfor praktisk-estetiske fag som for eksempel musikk, formgivning eller kroppsøving.
Yrkesfaglærere har spisskompetanse innen en rekke ulike fagfelt, som for eksempel bygg- og anleggsteknikk eller helse- og oppvekstfag. Mange yrkesfaglærere har erfaring i yrket de underviser i.
En faglærer støtter barn og voksne i deres læring, utvikling og danning. Som både faglærer og yrkesfaglærer skal du forberede, gjennomføre og vurdere undervisning på bakgrunn av skolens verdigrunnlag og læreplanene i faget du underviser i. Som lærer er det viktig at du har gode faglige, pedagogiske og sosiale ferdigheter.
Som lærer må du ta hensyn til at alle elever er forskjellige, og at noen av dem kan ha behov for tilrettelagt undervisning. Når enkeltelever trenger ekstra hjelp, skal læreren bidra til å få laget et pedagogisk opplegg som gjør det enklere for disse barna å lære. Dette kan gjerne gjøres i samarbeid med en spesialpedagog.
Som lærer må du også håndtere mange ulike situasjoner, for eksempel mobbing.
Vanlige arbeidsoppgaver
- sette deg inn i læreplaner og læringsmål for fagene
- planlegge undervisningen
- vurdere elevene og gi karakterer
- skape godt et godt lærings- og klassemiljø
Du samarbeider tett med andre lærere, rektor, undervisningsinspektør, avdelingsleder og andre ansatte ved skolen. Det er også viktig å ha et godt samarbeid med foreldre.
Utdanningsbakgrunn
Det finnes treårig yrkesfaglærerutdanning og treårig faglærerutdanning ved landets universitet og høgskoler. Faglærerutdanning i yrkesfag bygger på fagbrev, svennebrev eller tilsvarende yrkesutdanning fra videregående opplæring og minimum to års relevant yrkespraksis etter fagutdanningen.
Du kan også studere et profesjonsrettet fagfelt på høgskole (på minst bachelornivå og ha to års yrkeserfaring), og deretter ta ettårig praktisk-pedagogisk utdanning
Jobb
Faglærere jobber i grunnskolen, i videregående opplæring og på kulturskole.
Yrkesfaglærere jobber i grunnskolen og i yrkesfaglige programområder i videregående opplæring.
Du kan også jobbe ved opplæringskontor, folkehøgskoler, i voksenopplæringen eller andre arbeidsplasser som trenger din pedagogiske eller faglige kompetanse.
Personlige egenskaper
Som lærer er det viktig at du liker å jobbe med mennesker og takle godt at arbeidshverdagen ofte er litt uforutsigbar. Du må ha evnen til å se elevene som en gruppe som skal fungere godt sammen, og styrke hverandre. Samtidig må læreren klare å se hver enkelt elev sine evner, interesser og behov. Det er også viktig å holde seg oppdatert på ny tilgjengelig kunnskap og forskning på området.