En matteknolog jobber med produktutvikling og kontrollarbeid innenfor matindustrien.
Han eller hun bidrar dermed til at maten vi kjøper er trygg å spise, og har den kvaliteten og smaken som forventes.
Vanlige arbeidsoppgaver
- kontrollere blant annet smak, kvalitet, holdbarhet og trygghet på råvarer og ferdige produkter
- overvåke produksjonen, og se til at alt skjer i henhold til sikkerhets- og generelle arbeidsregler
- forske seg fram til og utvikle nye produkter
- ta bakteriologiske prøver og gjøre annet laboratoriearbeid
- foreta tilsyn av serveringssteder eller andre næringsmiddelvirksomheter
- veiledning av forbrukere og ulike virksomheter
- rapportering og dokumentasjon
I dette yrket må du ha god kjennskap til regelverket innenfor fagfeltet.
Yrket kalles også næringsmiddelteknolog. Noen beslektede yrkestitler er kvalitetsleder, produktutvikler, lab- og utviklingssjef og hygieneansvarlig.
Jobber du i Mattilsynet, kan aktuelle yrkestitler være inspektør eller førsteinspektør.
Jobb
Som matteknolog kan du jobbe innenfor næringsmiddelproduksjon, for eksempel i meierier, bakerier, slakterier, fiskeforedlingsbedrifter eller hos ferdigmatprodusenter. En vanlig arbeidsplass innenfor det offentlige er Mattilsynet.
Personlige egenskaper
Som matteknolog må du være ansvarsbevisst, systematisk og nøyaktig. Du må også ha gode kommunikasjons- og samarbeidsevner.