Gå til hovudinnhald
Asset633a979fc3ac93 91109588

Øre-nese-hals-spesialist

Som øre-nese-hals-spesialist er du lege med spesialisering på sykdommer i øre, nese og hals.

En øre-nese-hals-spesialist er en lege som har spesialisert seg innen det medisinske fagfeltet øre-nese-hals (ØNH), som også kalles hode-halskirurgi. ØNH-spesialisten diagnostiserer og behandler sykdommer, betennelser, misdannelser, svulster og skader i øre-nese-hals-området. 

ØNH-spesialistene utfører mange kirurgiske inngrep, for eksempel fjerning av mandler, ventilasjonsrør i ørene, operasjoner på neseskillevegg og bihuler og større operasjoner på grunn av kreft i området. Også ikke-kirurgiske behandlinger utgjør en betydelig del av arbeidshverdagen, eksempelvis behandling av allergi, svimmelhet, hørselstap og infeksjoner.

Vanlige arbeidsoppgaver

  • undersøke symptomer
  • stille diagnose
  • behandle sykdommer
  • gi råd og veiledning til pasienter og pårørende
  • gjøre administrativt arbeid
  • oppdatere seg på ny forskning

Som ØNH-spesialist har du også ansvar for å gi råd og veiledning for å forebygge sykdommer. Kontakt og samarbeid med kollegaer, andre spesialister og andre yrkesgrupper er en viktig del av jobben.

I dette yrket må du være innstilt på å holde deg oppdatert på medisinsk og teknologisk utvikling.

Utdannings­bakgrunn

Legespesialiseringen begynner etter at du er ferdig med medisinstudiet og har fått autorisasjon som lege. I praksis vil alle nyutdannede leger fortsette i et spesialiseringsløp. Spesialiseringen varer i minst seks og et halvt år. Den første delen er felles for alle spesialitetene og varer i halvannet år. Den består av ett års praksis på et sykehus og et halvt års praksis i en kommune.

De neste fem årene er spesialisering innen retningen du har valgt. De fleste finner ut hva slags spesialist de vil bli når de går på medisinstudiet, og mange bytter også spesialisering underveis i spesialistutdanningen. Spesialistutdanningen foregår mens du jobber som lege.

Jobb

Øre-nese-halsspesialisten jobber ved sykehus eller har egen praksis.

Personlige egenskaper

Som lege må du være interessert i å hjelpe mennesker og se hver pasient som et individ. Du må ha gode kommunikasjonsevner, god vurderingsevne og ha evnen til å handle raskt. Som lege må du også kunne takle eventuelle krisesituasjoner.