En øyelege er en lege med spesialisering i øyesykdommer. Faget kalles også oftalmologi.
Øyelegers ekspertise kan også avdekke andre sykdommer som har innvirkning på øyet, som for eksempel diabetes, høyt blodtrykk og hjernesvulster.
Eksempler på sykdommer som øyeleger behandler:
- synsforstyrrelser
- grønn og grå stær
- øyeskader
- tårekanal-lidelser
- øyelokkslidelser
- skjeling og brytningsfeil
- diabeteskomplikasjoner
Pasienter kan bli henvist til øyelege av lege, optiker og helsesykepleier.
Øyeleger bruker avanserte instrumenter til å diagnostisere og undersøke øyet. Mikroskoper blir benyttet i arbeidet både til undersøkelse og operasjoner.
Behandlingen er medisinsk, kirurgisk og kirurgi med laser.
I dette yrket må du være innstilt på å holde deg oppdatert på medisinsk og teknologisk utvikling.
Utdanningsbakgrunn
Legespesialiseringen begynner etter at du er ferdig med medisinstudiet og har fått autorisasjon som lege. I praksis vil alle nyutdannede leger fortsette i et spesialiseringsløp. Spesialiseringen varer i minst seks og et halvt år. Den første delen er felles for alle spesialitetene og varer i halvannet år. Den består av ett års praksis på et sykehus og et halvt års praksis i en kommune.
De neste fem årene er spesialisering innen retningen du har valgt. De fleste finner ut hva slags spesialist de vil bli når de går på medisinstudiet, og mange bytter også spesialisering underveis i spesialistutdanningen. Spesialistutdanningen foregår mens du jobber som lege.
Jobb
Som øyelege kan du jobbe ved sykehusavdelinger, poliklinikker eller i privat praksis. Mange er også knyttet til universitetsklinikker med forskning og undervisning.
Personlige egenskaper
Som lege må du være interessert i å hjelpe mennesker. Du må ha gode kommunikasjonsevner og evnen til å se hver pasient som et individ. Du må ha god vurderingsevne, kunne handle raskt og takle eventuelle krisesituasjoner.
Øyeleger må jobbe spesielt nøyaktig og konsentrert, da de fleste sykdommer i øyet er på mikroskopnivå.