Gå til hovudinnhald
VR kirurg 2020 08 14 105429

Thoraxkirurg

En thoraxkirurg er en lege som har spesialisert seg på å utføre operasjoner i brystkassen.

Som thoraxkirurg er du lege og kirurg med spesialisering på det medisinske fagfeltet thoraxkirurgi. Thoraxkirurgen behandler skader, sykdommer og misdannelser i brystkassen, inkludert hjerte, lunger og sentrale kar.

Thoraxkirurgen behandler blant annet medfødte hjertefeil hos barn og voksne, rekonstruerer arterier og vener, utfører bypassoperasjon og hjerteklaffeoperasjoner, hjerte- og lungetransplantasjoner, opererer lungekreft og andre sykdommer i brystkassen.

Vanlige arbeidsoppgaver

  • operere
  • undersøke symptomer
  • stille diagnose
  • behandle skader
  • gi råd og veiledning til pasienter og pårørende
  • gjøre administrativt arbeid
  • oppdatere seg på ny forskning

Thoraxkirurgen samarbeider tett med kardiologen, lungespesialisten, radiologen, anestesilegen og intensivmedisineren.

Kontakt og samarbeid med kollegaer, pasienter, pårørende, andre spesialister og andre yrkesgrupper er en viktig del av jobben.

Utdannings­bakgrunn

Legespesialiseringen begynner etter at du er ferdig med medisinstudiet og har fått autorisasjon som lege. I praksis vil alle nyutdannede leger fortsette i et spesialiseringsløp. Spesialiseringen varer i seks og et halvt år. Den første delen er felles for alle spesialitetene og varer i halvannet år. Den består av ett års praksis på et sykehus og et halvt års praksis i en kommune.

De neste fem årene er spesialisering innen retningen du har valgt. De fleste finner ut hva slags spesialist de vil bli når de går på medisinstudiet, og mange bytter også spesialisering underveis i spesialistutdanningen. Spesialistutdanningen foregår mens du jobber som lege.

Jobb

De fleste thoraxkirurgen arbeider ved spesialavdelinger på universitetssykehus eller andre større sykehus. 

Personlige egenskaper

Som kirurg er det viktig at du liker å jobbe med mennesker. Du må lytte til dine pasienter og kunne sette deg inn i deres situasjon. Du må handle hurtig i krisesituasjoner og alltid ha et helhetsblikk. Du må også ha særskilt gode praktiske ferdigheter og kommunikasjonsevner.