Hopp til hovedinnhold
STEM utd

Mangler du realfag?

Det finnes flere muligheter for deg som vil studere realfag, teknologi eller ingeniørfag etter videregående selv om du ikke tok realfag på videregående skole.

Y-veien

Y-veien er en vei til en utdanning på universitet eller høyskole dersom du har yrkesfag fra videregående skole. Du trenger ikke ta påbygning eller forkurs for å søke, men du må har relevant yrkeskompetanse, og noen ganger praksis, for den utdanningen du søker på. Dette er utdanninger som er spesielt tilrettelagt for elever med yrkesfaglig bakgrunn og en mulighet for de som har lyst til å studere til å bli for eksempel ingeniør etter fagbrevet.

De fleste Y-veistudiene er innen realfag, ingeniørfag og maritime fag.
Her kan du finne ut mer om Y-veistudier innen ingeniørfag, marinteknisk drift og nautikk:


Forkurs

Forkurs i realfag er kurs for elever som har fullført videregående skole, men som mangler realfag - gjerne matematikk og fysikk. Kurset tar man gjerne på et universitet eller en høyskole, og ofte varer det i et halvt år.

Muligheten til å ta forkurs finnes på mange ulike steder i landet. På NTNU undervises det i matematikk R1 og R2, og fysikk 1 - og etter kurset kan eleven søke på opptak til ingeniørstudier.

Tresemesterordningen

Tresemesterordningen finnes på flere universitet i landet og gir elever mulighet til å starte på ingeniørutdanningen selv om man mangler R1, R2 og fysikk. Eleven må delta på sommerkurs i matematikk og ta fysikk i tillegg til de ordinære ingeniørfagene gjennom høsten.

Disse lærestedene tilbyr tresemesterordningen: