Y-veien
Y-veien er en vei til en utdanning på universitet eller høyskole dersom du har yrkesfag fra videregående skole. Du trenger ikke ta påbygning eller forkurs for å søke, men du må har relevant yrkeskompetanse, og noen ganger praksis, for den utdanningen du søker på. Dette er utdanninger som er spesielt tilrettelagt for elever med yrkesfaglig bakgrunn og en mulighet for de som har lyst til å studere til å bli for eksempel ingeniør etter fagbrevet.
De fleste Y-veistudiene er innen realfag, ingeniørfag og maritime fag.
Her kan du finne ut mer om Y-veistudier innen ingeniørfag, marinteknisk drift og nautikk:
- y-veien ved Høgskolen i Østfold
- y-vegen ved Høgskulen på Vestlandet
- y-veien ved NTNU i Gjøvik og Ålesund
- y-veien ved UiT Norges arktiske universitet
- y-veien ved Universitetet i Agder
- y-veien ved Universitetet i Stavanger
- y-veien ved Universitetet i Sørøst-Norge
Forkurs og realfagskurs
Forkurs i realfag er kurs for elever som har fullført videregående skole, men som mangler generell studiekompetanse eller realfag. Kurset tar man gjerne på et universitet eller en høyskole, og varer fra et halvt til ett år avhengig av innhold. Muligheten til å ta forkurs finnes på mange ulike steder i landet.
Fullt 1-årig forkurs inneholder fagene engelsk, norsk, matematikk, fysikk og teknologi og samfunn, og er tilpasset for at du skal få et godt grunnlag for videre teknologiske studier. Søkere som tar alle fem emner på ettårig forkurs, har fordelen av å kunne søke via en egen forkurskvote til alle 3-årige ingeniørutdanninger i Norge.
Forkurskvote gjelder ved søknader via Samordna opptak til alle 3-årige ingeniørutdanninger i landet.
Her finner du mer informasjon og en oversikt over hvor du kan ta forkurs og realfagskurs.
Tresemesterordningen
Tresemesterordningen finnes på flere universitet i landet og gir elever mulighet til å starte på ingeniørutdanningen selv om man mangler R1, R2 og fysikk. Eleven må delta på sommerkurs i matematikk og ta fysikk i tillegg til de ordinære ingeniørfagene gjennom høsten.
Disse lærestedene tilbyr tresemesterordningen:
- Høgskolen i Østfold
- Høgskulen på Vestlandet
- NTNU - Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet
- OsloMet – storbyuniversitetet
- UiT Norges Arktiske Universitet
- Universitetet i Agder
- Universitetet i Sørøst-Norge
Ta opp fag
Hvis du mangler realfag fra videregående skole så kan du ta opp fag som privatist. Dette kan du gjøre på mange ulike skoler i hele landet. Du kan ta fag som du ikke har tatt tidligere, eller du kan ta opp fag du allerede har hatt, men som du vil forbedre karakteren i. Dette koster penger, og hvor mye det koster vil variere fra sted til sted.
Hvis du tar opp fag etter videregående er det slik at du søker i ordinær kvote når du søker høyere utdanning, og ikke i førstegangskvoten. I ordinær kvote kan man bruke flere ekstrapoeng (feks alderspoeng) og derfor er poengsummen for å komme inn høyere enn i førstegangskvoten.