Hopp til hovedinnhold
Barnekirurg

Barnekirurg

En barnekirurg er en lege som har spesialisert seg på operasjoner hos barn.

Barnekirurgen behandler medfødte misdannelser, skader og sykdommer hos nyfødte, spedbarn, barn og ungdom.

Som barnekirurg opererer du i brystkasse, mage og tarmsystemet, urinveiene og du fjerner svulster. Du kan også operere i andre organsystemer – utenom hjerte, skjelett og sentralnervesystem.

En del operasjoner på barn, som blindtarmsbetennelse, foretas ofte av andre kirurger, mens barnekirurgen tar seg av mer komplekse tilstander og operasjoner på nyfødte. Operasjon av medfødte misdannelser hos barn er en av de vanligste arbeidsoppgavene.

Vanlige arbeidsoppgaver

  • behandle medfødte misdannelser og skader
  • gi råd og veiledning til foreldre og barn
  • gjøre administrativt arbeid
  • oppdatere seg på ny forskning

Kontakt og samarbeid med kollegaer, pasienter, pårørende, andre spesialister og andre yrkesgrupper er en viktig del av jobben.

Barnekirurgen samarbeider tett med sykepleierebarneleger, anestesileger, kirurger, patologer og andre legespesialister.

Utdannings­bakgrunn

Legespesialiseringen begynner etter at du er ferdig med medisinstudiet og har fått autorisasjon som lege. I praksis vil alle nyutdannede leger fortsette i et spesialiseringsløp. Spesialiseringen varer i seks og et halvt år. Den første delen er felles for alle spesialitetene og varer i halvannet år. Den består av ett års praksis på et sykehus og et halvt års praksis i en kommune.

De neste fem årene er spesialisering innen retningen du har valgt. De fleste finner ut hva slags spesialist de vil bli når de går på medisinstudiet, og mange bytter også spesialisering underveis i spesialistutdanningen. Spesialistutdanningen foregår mens du jobber som lege.

Jobb

Barnekirurgen jobber ved barnekirurgisk spesialavdeling på større universitetssykehus.

Personlige egenskaper

Som barnekirurg er det viktig at du liker å jobbe med mennesker. Du må lytte til både dine pasienter og deres foreldre, og kunne sette deg inn i deres situasjon. Du må kunne håndtere foreldre i en svært sårbar situasjon, handle hurtig i krisesituasjoner og alltid ha et helhetsblikk. Du må også ha særskilt gode praktiske ferdigheter og kommunikasjonsevner.