Ordet gynekologi betyr læren om kvinner. Gynekologer er leger som har spesialisert seg i kvinnesykdommer og fødselshjelp.
Vanlige arbeidsoppgaver
- fødselshjelp, det vil si at du følger opp gravide fra starten og fram til fødsel. Du hjelper også til dersom det oppstår vanskeligheter under fødselen.
- stille diagnose og behandle kvinnesykdommer. For eksempel godartede og ondartede svulster i de kvinnelige organene, blødningsforstyrrelser, vannlatingsproblemer, problemer med å få barn, problemer i tidlig graviditet og hormonforstyrrelser.
- behandle pasienter som av medisinske årsaker har vanskeligheter med å få et normalt seksualliv.
- være med på å utrede kvinner som har vært utsatt for seksuelle overgrep.
Som gynekolog kan du også drive med forskning.
I dette yrket må du være innstilt på å holde deg oppdatert på medisinsk og teknologisk utvikling.
Utdanningsbakgrunn
Legespesialiseringen begynner etter at du er ferdig med medisinstudiet og har fått autorisasjon som lege. I praksis vil alle nyutdannede leger fortsette i et spesialiseringsløp. Spesialiseringen varer i minst seks og et halvt år. Den første delen er felles for alle spesialitetene og varer i halvannet år. Den består av ett års praksis på et sykehus og et halvt års praksis i en kommune.
De neste fem årene er spesialisering innen retningen du har valgt. De fleste finner ut hva slags spesialist de vil bli når de går på medisinstudiet, og mange bytter også spesialisering underveis i spesialistutdanningen. Spesialistutdanningen foregår mens du jobber som lege.
Jobb
Som gynekolog jobber du ved et sykehus eller ved private klinikker og praksiser. I tillegg kan du arbeide ved for eksempel offentlige kontorer eller for humanitære organisasjoner. Mange jobber også som forskere.
Personlige egenskaper
En gynekolog arbeider med pasienter hver dag og du bør derfor like å arbeide med mennesker. Du må ha evnen til å se hver pasient som et individ. Du må også ha gode kommunikasjonsevner, gode samarbeidsevner og god vurderingsevne.