Hopp til hovedinnhold
VR Nevrokirurg

Nevrokirurg

Som nevrokirurg er du lege med spesialisering i å operere i hjerne, nervesystem og ryggmarg.

En nevrokirurg er en lege som har spesialisert seg på det medisinske feltet nevrokirurgi.

Nevrokirurger driver primært med operativ medisin, og behandler hode- og nakkeskader, hjernehinneblødninger, svulster, medfødte misdannelser, infeksjoner, degenerative sykdommer (naturlig slitasje) i nakke og rygg, epilepsi, kroniske smerter og spasmer.

Vanlige arbeidsoppgaver

  • undersøke symptomer
  • stille diagnose ved blant annet bildediagnostikk
  • vurdere belastende og risikable prosedyrer
  • behandle sykdommer og operere pasienter
  • gi råd og veiledning til pasienter og pårørende
  • gjøre administrativt arbeid
  • oppdatere seg på ny forskning innenfor fagfeltet

Mange av tilstandene er alvorlige og krever øyeblikkelig behandling og overvåking.

Nevrokirurger har et nært samarbeid med spesialister i nevroradiologi og nevroanestesi.

I dette yrket må du være forberedt på å jobbe turnus, med vakter også på nattestid og i helger. Du må være innstilt på å holde deg oppdatert på medisinsk og teknologisk utvikling.

Utdannings­bakgrunn

Legespesialiseringen begynner etter at du er ferdig med medisinstudiet og har fått autorisasjon som lege. I praksis vil alle nyutdannede leger fortsette i et spesialiseringsløp. Spesialiseringen varer i minst seks og et halvt år. Den første delen er felles for alle spesialitetene og varer i halvannet år. Den består av ett års praksis på et sykehus og et halvt års praksis i en kommune. De neste fem årene er spesialisering innen retningen du har valgt.

De fleste finner ut hva slags spesialist de vil bli når de går på medisinstudiet, og mange bytter også spesialisering underveis i spesialistutdanningen. Spesialistutdanningen foregår mens du jobber som lege.

Jobb

De fleste nevrokirurger arbeider ved nevrokirurgiske avdelinger på offentlige sykehus. Noen få er ansatt på private sykehus, mens andre jobber med undervisning og forskning.

Personlige egenskaper

Som lege må du være interessert i å hjelpe mennesker og ha evnen til å se hver pasient som et individ. Du må ha gode kommunikasjonsevner, være flink til å lytte og ha gode samarbeids- og formidlingsevner. En nevrokirurg må kunne takle eventuelle krisesituasjoner og kunne jobbe under stress og med stort ansvar. Som nevrokirurg må du også være nøyaktig og ha godt håndlag.