Hopp til hovedinnhold
VR Fordoyelse

Spesialist i fordøyelsessykdommer

Som spesialist i fordøyelsessykdommer er du lege og indremedisiner med spesialisering på sykdommer i fordøyelsessystemet.

En spesialist i fordøyelsesmedisin er en lege og indremedisiner som har spesialisert seg på sykdommer i spiserør, magesekk, tarm, bukspyttkjertel, lever og galleveier.

Som spesialist i fordøyelsessykdommer bruker du blant annet instrumenter som føres inn i kroppen til pasienten for å skaffe en oversikt over tilstanden i de indre organene og med mulighet til å behandle ulike typer sykdommer. 

Vanlige arbeidsoppgaver

  • diagnostisere og behandle blant annet mage- og tarmsykdommer, galleveissykdom, magesår, kronisk leversykdom, bukspyttkjertelbetennelse og svulster i fordøyelsesorganene
  • behandle livstruende tilstander som blødninger i mage eller tarm, betennelser i tarmen, infeksjon i galleganger og leversvikt
  • gi råd og veiledning til pasienter og pårørende for å forebygge sykdommer
  • administrativt arbeid og faglig oppdatering

Kontakt og samarbeid med kolleger, andre spesialister og andre yrkesgrupper er en viktig del av jobben.  I dette yrket må du være innstilt på å holde deg oppdatert på medisinsk og teknologisk utvikling

En spesialist i fordøyelsessykdommer samarbeider med blant annet kirurgerradiologer og patologer.

Utdannings­bakgrunn

Legespesialiseringen begynner etter at du er ferdig med medisinstudiet og har fått autorisasjon som lege. I praksis vil alle nyutdannede leger fortsette i et spesialiseringsløp. Spesialiseringen varer i minst seks og et halvt år. Den første delen er felles for alle spesialitetene og varer i halvannet år. Den består av ett års praksis på et sykehus og et halvt års praksis i en kommune.

De neste fem årene er spesialisering innen retningen du har valgt. De fleste finner ut hva slags spesialist de vil bli når de går på medisinstudiet, og mange bytter også spesialisering underveis i spesialistutdanningen. Spesialistutdanningen foregår mens du jobber som lege.

Jobb

Spesialistene arbeider på gastroenterologisk avdeling på sykehus eller ved egen spesialistpraksis. Spesialistkompetansen er også relevant for indremedisinere og allmennmedisinere.

Personlige egenskaper

Som lege må du være interessert i å hjelpe mennesker og se hver pasient som et individ. Du må ha gode kommunikasjonsevner, god vurderingsevne og ha evnen til å handle raskt. Som lege må du også kunne takle eventuelle krisesituasjoner.